Επιλεγόμενα Μαθήματα

Επιλεγόμενα Μαθήματα/Clubs

Επιλέξαμε με πολύ προσοχή τις δραστηριότητες με τις οποίες οι μαθητές μας θα τελείωναν την ημέρα τους. Πρώτη μας φροντίδα η ποικιλομορφία τους, ώστε να προσεγγίσουμε όσο γίνεται περισσότερες επιθυμίες των παιδιών, αλλά και να μπορέσουμε μέσα από αυτές να αναπτύξουμε πολύπλευρα τον κάθε μαθητή και την κάθε μαθήτρια.

Τα επιλεγόμενα μαθήματα παρουσιάζονται στην αρχή της χρονιάς από τους καθηγητές και τα παιδιά είναι αυτά που επιλέγουν το τι θα ακολουθήσουν να κάνουν. Υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα αλλαγής, αλλά το αίτημα πρέπει να γίνει από το ίδιο το παιδί και να εκφράσει τους λόγους για τους οποίους θέλει να αλλάξει. Για εμάς η ανάληψη της ευθύνης των επιλογών, όπως και ο αναστοχασμός πάνω σε αυτές, είναι πολύ σημαντικά στοιχεία και θεωρούμε ότι η εκπαίδευση σε αυτά ξεκινάει από μικρή ηλικία. Γι’ αυτό το λόγο και επιλέξαμε να συμβαίνουν τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο.

σκακι
Σκάκι

Μαθαίνουμε τους κανόνες και την ιστορία του σκακιού. Ερχόμαστε σε επαφή με την αγωνιστική αλλά και την κοινωνική πλευρά του σκακιού. Δηλαδή το σκάκι ως άθλημα ακολουθώντας ήπια προπόνηση και αγωνιστική προετοιμασία και ως παιχνίδι μαθαίνοντας διαφορετικά παιχνίδια με τα κομμάτια του σκακιού.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat
Περισσότερα
capoeira
Capoeira

Χορός, πολεμική τέχνη και τρόπος ζωής!

Είναι ένας αφρο-βραζιλιάνικος πολεμικός χορός, συνδυασμός πολεμικής τέχνης και ακροβατικών.

Εντυπωσιάζει με τη δύναμη και την ταχύτητα των αλμάτων, την ομορφιά των κινήσεων, την ένταση των τραγουδιών και τις ρυθμικές εναλλαγές. Είναι το αμοιβαίο και συναρπαστικό συναίσθημα του διαλόγου, της “πονηριάς”, της αδρεναλίνης, της εμπιστοσύνης μεταξύ φίλων μέσω ενός διαφορετικού κώδικα σώματος και μουσικής.

Είναι το υπέροχο αίσθημα του να ανακαλύπτεις ότι μπορείς να κάνεις νέες κινήσεις, να ελέγχεις το σώμα σου, αλλά και να βελτιώνεις την ευλυγισία, το συγχρονισμό και την αντίληψη του χώρου γύρω σου.

Είναι υγεία και καλή γυμναστική.

Είναι μια ευκαιρία να ξεχαστείς λίγο από την καθημερινότητα και τα προβλήματα σου και να αρχίσεις να συγκεντρώνεσαι στη στιγμή.

Η Capoeira ειναι δημοφιλής σε όλο τον κόσμο και για να αρχίσεις να καταλαβαίνεις το τι είναι, πρέπει να την ζήσεις  έστω για λίγο!

Ποιος μπορεί να κάνει Capoeira;

Η Capoeira είναι για όλους. Άντρες, γυναίκες και παιδιά!

Ποιές ηλικίες μπορούν να κάνουν Capoeira;

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Capoeira μπορεί να κάνει ο καθένας από τον πιο μικρό μπόμπιρα μέχρι τον πιο ηλικιωμένο άνθρωπο.

Χρειάζεται να έχω ασχοληθεί με κάτι άλλο πριν ξεκινήσω την Capoeira;    –Όχι.

Τι χρειάζεται για να ξεκινήσω Capoeira; Όρεξη και κέφι!

Περισσότερα
εργαστήρι δημοσιογραφίας
Εργαστήρι Δημοσιογραφίας

Όπως έχει επισημάνει ο σπουδαίος Γάλλος, ειδικός της Ρητορικής της Αρχαιότητας,
Laurent Pernot, η «ρητορική», είναι μία διαδικασία προσέγγισης και πολιτισμού και ο λόγος, το εργαλείο λειτουργίας της κοινωνίας.

Ως προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, τα παιδιά εμβαθύνουν από νωρίς σε διαδικασίες επικοινωνίας και βελτιώνουν μέσα από αυτές τόσο τη χρήση της γλώσσας όσο και την κριτική τους σκέψη. Ενδεικτικά, στην πρώτη μας συνάντηση, χωρίστηκαν σε δυάδες, έχοντας πλάτη μεταξύ τους. Ο ένας μαθητής ζωγράφιζε μια εικόνα ενώ παράλληλα κλήθηκε να την περιγράψει με λέξεις στον φίλο του, που τον είχε πλάτη, ώστε να σχεδιάσει κι εκείνος μια όμοια ζωγραφιά. Σε άλλη μας συνάντηση, παρακολουθήσαμε μύθους του Αισώπου, κρίναμε τους πρωταγωνιστές και τον χαρακτήρα τους κι αφού ανακαλύψαμε τι σημαίνει ηθικό δίδαγμα, το ξεχωρίσαμε σε κάθε περίπτωση.
Περισσότερα
αρχιτεκτονική
Αρχιτεκτονική

Το club της αρχιτεκτονικής ασχολείται κυρίως με κατασκευές, εμπλέκοντας στοιχεία από
ποικίλα γνωστικά πεδία

, όπως οι τέχνες, οι επιστήμες και τα μαθηματικά.Σε αυτό το
πλαίσιο, η αρχιτεκτονική δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά όχημα για την επίτευξη
πολλαπλών στόχων. Ο πολυθεματικός χαρακτήρας της αρχιτεκτονικής μπορεί να
προσφέρει στα παιδιά μια πληθώρα ερεθισμάτων. Τους δίνει τον χώρο και τον χρόνο για
να πειραματιστούν με διάφορα υλικά και τεχνικές προκειμένου να κατασκευάσουν αυτό
που θέλουν. Στόχος είναι ο καθένας να δημιουργήσει το δικό του μοναδικό έργο και μέσα
από αυτήν την ευχάριστη, βιωματική διαδικασία να χτίσει τις δικές του γνώσεις και να
αποκτήσει νέες δεξιότητες και στάσεις, μεταξύ των οποίων είναι:
– η ανάπτυξη του σεβασμού απέναντι στην άποψη και το έργο του άλλου.
– η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και του δημοκρατικού διαλόγου με επιχειρήματα.
– η καλλιέργεια της φαντασίας, της δημιουργικής σκέψης, της κριτικής σκέψης και της
συνεργασίας.
Περισσότερα
Κυρία Ιστορία

«O νους δεν είναι ένα σκεύος που πρέπει να γεμίσει, αλλά μια φωτιά που πρέπει να ανάψει» Πλούταρχος


«Δεν μπορώ να διδάξω τίποτα σε κανέναν, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να τους κάνω να σκεφτούν» Σωκράτης
«Ποτέ δεν διδάσκω τους μαθητές μου! Το μόνο που προσπαθώ είναι να δώσω τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να μάθουν» Αϊνστάιν
Αυτά είναι τα μυστικά που είπανε οι τρεις σοφοί στην δική μας την Κυρία Ιστορία και αυτή μαθαίνει κάθε παιδί, να ανακαλύπτει μόνο του τη γνώση, μέσα από μια βιωματική διαδικασία. Με παιχνίδια ρόλων και κατασκευές, μπορείς να γίνεις ότι θές. Να κόψεις με μια πέτρα το σκοινί, να χτίσεις σπίτι, να ανακαλύψεις το τροχό και τη προϊστορική μουσική. Έτσι ζωντανεύει η Ιστορία και αποκτάει νόημα, ουσία και μαγεία. leo.
Περισσότερα
DSC9751-scaled-min
Σύγχρονος χορός

Ο χορός είναι μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης η οποία γενικά αναφέρεται στην κίνηση του σώματος , είναι ένας τρόπος επικοινωνίας μέσω του σώματος .

Όλοι ξέρουμε να χορεύουμε , το θέμα είναι αν θα αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να το κάνει και να το εξελίξει ή όχι.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούμε να κινηθούμε και κατ’ επέκταση να χορέψουμε , γιατί υπάρχουν πολλά είδη χορού όπως : σύγχρονος-εκφραστικός χορός , κλασικός χορός , Hip hop , Break dance και πολλοί άλλοι. Ανάλογα με το είδος που επιλέγουμε διαμορφώνεται και η κίνηση μας.
Στις αίθουσες του Big Bang School διδασκόμαστε Σύγχρονο-εκφραστικό χορό. Είναι ένα είδος χορού αρκετά αερόβιο, με πολλά ακροβατικά στοιχεία και έχει τεχνική που βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος. Ταυτόχρονα επειδή ο κάθε μαθητής καλείται να δημιουργήσει και δικές του κινήσεις βοηθάει στη δημιουργικότητα , την εκφραστικότητα και τη φαντασία.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Οι μαθητές καλούνται να δουλέψουν σε ομάδες , ο χορός δεν είναι ατομικός . Έτσι κοινωνικοποιούνται , μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά , εκτιμούν την προσπάθεια του καθενός και αποκτούν αυτοπεποίθηση.
Περισσότερα
Δημιουργική Ρομποτική

Η Δημιουργική Ρομποτική είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά μελετημένο για νήπια προσχολικής και παιδιά σχολικής ηλικίας. Στόχος του προγράμματος είναι να ανοίξει τον ορίζοντα

των μικρών μας φίλων δημιουργικά σε πολλαπλά επίπεδα και αποτελείται από μια συλλογή στοιχείων, εμπειριών, μάθησης, εκπαίδευσης, αξιοποίησης ικανοτήτων και δεξιοτήτων, απασχόλησης και δημιουργίας. Συνδυάζει την εισαγωγή στην ρομποτική, τον προγραμματισμό, την δημιουργική κατασκευή και την μάθηση, μέσα από την πληροφορία και την εξάσκηση της ελεύθερης φαντασίας των παιδιών. Συνοπτικά θα λέγαμε πως η Δημιουργική Ρομποτική μέσω του Up-cycling, της Τέχνης, της Τεχνολογίας και του Πολιτισμού, δημιουργεί μια νέα βάση στην μεταλαμπάδευση γνώσεων και χρήσιμων πληροφοριών. Η τεχνογνωσία πίσω από την εκτέλεση, η οποία περνάει με βιωματικό χαρακτήρα στους συμμετέχοντες.
Περισσότερα
βολλευ
Βόλεϋ
Το Volley είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα του πλανήτη!
Είναι διασκεδαστικό και μπορείς να το παίξεις όλες τις εποχές του χρόνου σε ανοιχτά και κλειστά γήπεδα ή σε κάποια παραλία!
Ένα τέτοιο άθλημα δεν θα μπορούσε να λείπει από το πρόγραμμα του club του σχολείου μας. Οι προπονήσεις των παιδιών θα γίνονται υπό την καθοδηγήση του γυμναστή μας κ. Μανώλη Ροδοβίτη ο οποίος  είναι προπονητής αναπτυξιακών τμημάτων βόλει για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια. Στόχος του μαθήματος είναι τα παιδιά να μάθουν τις βασικές τεχνικές των δεξιοτήτων του Volley και τους βασικούς κανόνες. Έτσι ώστε στο τέλος της χρονιάς να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε έναν αγώνα Mini Volley. Μέσα από αυτή την διαδικασία τα παιδιά θα γυμναστούν αρμονικά με αποτέλεσμα την σωστή σωματική και κινητική τους ανάπτυξη. Τέλος το ομαδικό παιχνίδι θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο που θα προάγει την ομαδικότητα και την συνεργασία των μαθητών μας!
Περισσότερα
Stem

O όμιλος STEM (Science, Technology, Engineering & Math) είναι ένας χώρος όπου τα παιδιά εξερευνούν, πειραματίζονται και παρατηρούν φαινόμενα και προβλήματα από την καθημερινή τους ζωή.

Εδώ έχουμε την ελευθερία να θέσουμε οποιοδήποτε ερώτημα, να σκεφτούμε έξω από τα συνηθισμένα και να δημιουργήσουμε με όπλο τη φαντασία και τη συνεργασία. Οι αποστολές μας ποικίλουν και περιλαμβάνουν πειράματα, κατασκευές, εξορμήσεις στη φύση, κυνήγι θησαυρού και πολλά άλλα. Χτίζουμε τον κόσμο του μέλλοντος και πειραματιζόμαστε με τα στοιχεία της φύσης κι έτσι μαθαίνουμε ν’αγαπάμε και να σέβόμαστε τη φύση μαζί με τον συνάνθρωπο. Έτσι η επιστήμη μπορεί να μετατραπεί σε παιχνίδι ανά πάσα ώρα και στιγμή!
Περισσότερα
art-therapy
Art Therapy

Η Art Therapy είναι ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι προς ένα εαυτό που θέλει να εξερευνηθεί, να ενδυναμώσει και να προχωρήσει.

Και αυτό κάνω με τα παιδιά, είμαστε συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι. Γινόμαστε ομάδα! Μιλάμε, γελάμε, φωνάζουμε, ανοιγόμαστε, μοιραζόμαστε χρώματα, ελευθερώνουμε τους φόβους μας και τους κλείνουμε σε μπουκάλια τιθασεύοντας τα χαοτικά τους αποτελέσματα, εξερευνούμε συναισθήματα και μιλάμε για αυτά με αποδοχή, δίχως κριτική, σε ένα πλαίσιο ασφάλειας.

Το παιδί συμβολίσει την στιγμή του,  τι αισθάνεται στο εδώ και τώρα, ή ό,τι το απασχολεί, σε ένα πλαίσιο που δεν είναι φοβιστικό αλλά αντίθετα στοργικό και  ασφαλές.

Το σχέδιό του αποτελεί ένα αντίγραφο της εικόνας που έχει στο μυαλό του. Σε αυτήν θα εξωτερικεύσει  τους βαθείς φόβους του, το άγχος του και τους θυμούς του, την χαρά του και την λύπη του, την φαντασία του και την δημιουργικότητά του.

Τα καλλιτεχνικά υλικά κάνουν το παιδί να νοιώσει ελεύθερο Ταυτόχρονα βάζουν όρια, καθότι η χρήση τους είναι συγκεκριμένη.

Εκτιμώ και σέβομαι τις φωνές αυτές των παιδιών

Περισσότερα
Επιτραπέζια Παιχνίδια

Τα σύγχρονα επιτραπέζια παιχνίδια συμβάλλουν στην ανάπτυξη μίας ευρείας γκάμας δεξιοτήτων του ανθρώπου.

Από επίλυση προβλημάτων και διαχείρηση πόρων μέχρι κοινωνικές δεξιότητες. Σκοπός του club είναι να ερθουμε σε επαφή με τα μοντέρνα επιτραπέζια, τους διαφορετικούς μηχανισμούς τους, τις στρατηγικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε και φυσικά να παίξουμε! Ταυτόχρονα μαθαίνουμε να τα συντηρούμε ώστε να διατηρούνται εύχρηστα με την πάροδο του χρόνου.
Περισσότερα
rollers
Rollers

Με βασικό όχημα την αγάπη για τα τροχοπέδιλα και την ανάγκη για δημιουργικότητα, επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε αυτά τα συναισθήματα και να σας μυήσουμε στο συναρπαστικό αυτό άθλημα. 

Ο τροχοπεδιλισμός για εμάς δεν είναι απλά ένα άθλημα, είναι αγάπη, πάθος και τρόπος ζωής. Για το λόγο αυτό, έχουμε ως στόχο να μυήσουμε τους μικρούς μας αθλητές στις βασικές αρχές και τη νοοτροπία του τροχοπεδιλισμού, να τους μάθουμε να αγαπήσουν το άθλημα αυτό, αλλά και τον αθλητισμό γενικότερα και  να βελτιωθούν ατομικά, τόσο σε πνευματικό όσο και σε σωματικό επίπεδο.

Επιτυχία για εμάς σημαίνει η επίτευξη της άθλησης μέσω διασκέδασης και της προσωπικής ανάπτυξης του κάθε αθλητή μας ξεχωριστά. Οι υψηλές αγωνιστικές επιδόσεις θα έρθουν σε επόμενο στάδιο και ο κάθε αθλητής θα φτάσει στο υψηλότερο προσωπικό του βάθρο αβίαστα!

 

Περισσότερα
Τaekwondo

Taekwon-Do: ένα άθλημα που συμμετέχουν τα χέρια με λαβές, χτυπήματα, δεξιότητες άμυνας, τα πόδια με δυνατά χτυπήματα, συρσίματα και το μυαλό που κάνει τον ασκούμενο

να σκέφτεται τι θα χρησιμοποιήσει, πότε θα το χρησιμοποιήσει και που θα το χρησιμοποιήσει. Ένα άθλημα διαφορετικό από τα υπόλοιπα και ως προς την άσκηση αλλά και ως προς τη φιλοσοφία. Ένα άθλημα το οποίο επινοήθηκε μέσα από τις διάφορες τεχνικές. Από τα αρχαία χρόνια, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν για να μπορέσουν να βρουν τροφή, να προστατέψουν τα σπίτια τους, την οικογένειά τους. Ο τρόπος αυτός, ήταν κάποιες τεχνικές είτε με τα χέρια, είτε με τα πόδια, ακόμα και με διάφορα επινοημένα όπλα, όπως για παράδειγμα ένα κοφτερό επεξεργασμένο ξύλο. Μέσα από αυτές τις τεχνικές επιβίωσης, οι άνθρωποι κατάφεραν να επινοήσουν ολοκληρωμένες τεχνικές που θα βοηθούσαν τους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή όπως στη δουλειά αλλά και σε μια κρίσιμη στιγμή όπως σε έναν κίνδυνο. Τις τεχνικές αυτές τις χρησιμοποιούσαν και σε πολέμους για να προστατευτούν οι ίδιοι αλλά και ολόκληρη η φυλή τους. Με το πέρασμα των χρόνων αυτές οι τεχνικές εξελίχθηκαν και δεν έγιναν απλά ένα άθλημα, αλλά πολύ περισσότερο τρόπος ζωής. Κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη φιλοσοφία αυτών των τεχνικών για να πορευτούν στη ζωή και μέσα από αυτές να μάθουν για το νόημα της ζωής. Με το να κάνουν μια ήρεμη , ευχάριστη ζωή γεμάτη αρμονία, εκπαίδευση σωστή διατροφή νομίζουν ότι είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσουν σε αυτό το υπέρτατο στάδιο. Άλλοι πάλι μέσα από καθημερινή συστηματική πολύωρη προπόνηση, έχουν την εντύπωση πως αυτός ο τρόπος είναι ο μόνος που τους ευχαριστεί και τους κάνει να νιώθουν αγαλλίαση και ευχαρίστηση. Και οι δυο τρόποι βοηθούν τα άτομα να πορευτούν, να αναδείξουν τα κρυφά τους ταλέντα αλλά και πολύ περισσότερο να μπορούν να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα. Το Taekwon-Do χρονολογείται πριν 2000 χρόνια περίπου κατά τη Δυναστεία του “Koguryo ”.Δεν είχε τη σημερινή μορφή ούτε και το ίδιο όνομα. Οι Κορεάτες το εξασκούσαν με την ονομασία “Tae Kyon”. Το 1951 πήρε τη σημερινή ονομασία και εξελίχθηκε σε μια κορεάτικη τέχνη. Η τεράστια εμπειρία των ανθρώπων εκείνης της εποχής (πριν 2000 χρόνια) να αμύνονται στις επιθέσεις των θηρίων, τους οδήγησε να μιμούνται τις αμυντικές και επιθετικές στάσεις των ζώων και με τον καιρό εξέλιξαν τη χρήση των χεριών και των ποδιών. Το Taekwon-Do είναι μια ολοκληρωμένη πολεμική τέχνη και περιλαμβάνει ασκήσεις που γυμνάζουν ολόκληρο το σώμα αλλά και τη φυσική κατάσταση κάποιου αθλητή όπως τη δύναμη, την ισορροπία, αλλά και την ταχύτητα. Στις μέρες μας το Taekwon-Do παρουσίασε μια αλματώδη ανάπτυξη. Δεν παρέμεινε στατικό στη μορφή του όπως άλλα παρεμφερή μαχητικά στυλ ή αγωνίσματα, αλλά παρουσιάζει συνεχώς βελτιώσεις στη μέθοδο διδασκαλίας, στην προπονητική, στην τεχνική εκτέλεση, στον εμπλουτισμό κινήσεων. Είναι από τα πιο δύσκολα, πιο πολύπλοκα, πιο αρμονικά και πιο ολοκληρωμένα αγωνίσματα.
Περισσότερα
Μουσικά Σύνολα

Ένα εργαστήρι αυτοσχεδιασμού και επικοινωνίας. Το μουσικό έργο, το θεατρικό έργο, το ποιητικό έργο, το εικαστικό έργο για τον συνθέτη, είναι το τελικό αποτύπωμα μιας διαδικασίας.

“Τα Παιδία παίζει” είναι ένα project που απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες που επιθυμούν να εξερευνήσουν αυτό το βίωμα. Όπως τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι με φυσικό τρόπο, στις Συναντήσεις δημιουργείται μία βιωματική κιναισθητική κατάσταση συναφή με το concept που εξετάζουμε και ο συμμετέχοντας οδηγείται στην γνώση.
Χρησιμοποιούμε τεχνικές όπως μουσικό αυτοσχεδιασμό, σωματογνωσία, κινησιολογία, μεταφορικό τρόπο σκέψης, εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας.

Με λίγα λόγια
“τα παιδία παίζει” είναι ένα εργαστήριο που ασχολείται με την ανάπτυξη του ατόμου σε αντιληπτικό και κιναισθητικό επίπεδο, μέσω βιωματικής εξερεύνησης των Τεχνών.

Περισσότερα
Big Bang School