Fiction Based Learning (Α’ Μέρος)

Εισαγωγικά

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη διδασκαλία, είναι να μπορείς να μεταφέρεις τις προσωπικές σου αγάπες στο μάθημα. Το παρακάτω άρθρο δεν αφορά κάποια μεθοδολογία που ήδη υπάρχει, αλλά αποτελεί αποτύπωμα μιας διαδικασίας που εξελίχθηκε στην ΣT΄ δημοτικού του Big Bang School. Το ερώτημα; Πώς μπορείς να δημιουργήσεις ένα διαθεματικό πλαίσιο μάθησης, μέσα από τη συγγραφή μιας ιστορίας που έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά για όλους, αλλά έχει και το προσωπικό συγγραφικό στοιχείο του κάθε μαθητή/τριας. Με λίγα λόγια, μπορώ να γράφω ένα μυθιστόρημα με τα παιδιά και παράλληλα να τους διδάσκω τα γνωστικά αντικείμενα της ΣΤ δημοτικού;

Το συνέδριο Αναβάθμισης της Ανθρωπότητας.

Το κεντρικό αφήγημα εξελίσσεται μέσα από ένα αφήγημα το οποίο υπαγορεύεται από τον εκπαιδευτικό προς τα παιδιά. Σε αυτήν την περίπτωση το αφήγημα αφορά ένα μυστικό συνέδριο για την αναβάθμιση της ανθρωπότητας στο οποίο ο πρόεδρος και κεντρικός ομιλητής παθαίνει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ένα σοβαρό ατύχημα. Πάνω του βρίσκεται ένα χαρτάκι με σκόρπιους αριθμούς και γράμματα.

Πέρα από την εξάσκηση στην υπαγόρευση, την ανάγνωση που θα έχουν, αλλά και την εξάσκηση της ορθογραφίας, εδώ παρατηρούμε δύο πιθανές διακλαδώσεις στην πορεία της αφήγησης.

  1. Ποιος προκάλεσε το ατύχημα;
  2. Τι είναι αυτοί οι αριθμοί στα χέρια του;

Γνωστικοί στόχοι | Περιγραφικό Κείμενο, Ήπειροι-Ωκεανοί, Γεωγραφικές συντεταγμένες

Το πρώτο ερώτημα θα με βοηθήσει στην εξέλιξη του αφηγήματος και στην εισαγωγή ενός πρωταγωνιστή. Του αστυνομικού ο οποίος θα μελετήσει τον τόπο του εγκλήματος. Αφού τα παιδιά έχουν διδαχθεί την μεθοδολογία περιγραφής χώρου, έρχεται ο αστυνομικός να περιγράψει στο ημερολόγιό του το τι βλέπει από τη στιγμή που κατεβαίνει από το αυτοκίνητό του, μέχρι και τη στιγμή που φτάνει στον άτυχο πρόεδρο. Ο/η εκπαιδευτικός μπορεί να δίνει εξαρχής τις θεματικές προτάσεις της κάθε παραγράφου, αλλά το κείμενο είναι ατομικό για το κάθε παιδί.

Σε αυτή τη φάση δημιουργήθηκαν εξαιρετικές περιγραφές από το σύνολο των μαθητών/τριώ, γιατί πραγματικά μπήκαν στη θέση του Αστυνόμου Π. , ο οποίος ήρθε να εξιχνιάσει την υπόθεση. Στο τέλος ο/η εκπαιδευτικός κλείνει την ιστορία μιλώντας για το στοιχείο ενός χάρτη που ήταν στη σκηνή του ατυχήματος και του γνωστού χαρτιού με τους αριθμούς.

Αφού ολοκληρώθηκε μια εξαιρετική συγγραφή περιγραφικού κειμένου, τα παιδιά πήραν σε φωτοτυπία τον χάρτη στον οποίο έπρεπε με τη βοήθεια του βιβλίου τους να συμπληρώσουν ωκεανούς και ηπείρους, ενώ η μεγάλη τους αποστολή ήταν να ανακαλύψουν τι ήταν αυτοί οι αριθμοί. Βοήθεια των παιδιών και πάλι το βιβλίο της Γεωγραφίας. Όταν έφτασαν στο συμπέρασμα ότι οι αριθμοί αυτοί ήταν γεωγραφικές συντεταγμένες. Από εκεί μπορέσαμε και ασχοληθήκαμε αναλυτικότερα με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Όλα έδειχναν ότι το Ιλουλισσάτ της Γροιλανδίας θα μας απασχολούσε από εδώ και στο εξής!

Γνωστικοί Στόχοι | Στρογγυλοποίηση, Αριθμητικές Παραστάσεις

Όπως σε κάθε αστυνομική ταινία, έτσι και στη δική μας στον τόπο του ατυχήματος βρέθηκε και ένα πορτοφόλι στο οποίο υπήρχε

  1. Ένας λογαριασμός τραπέζης.
  2. Ένα περίεργο κλειδί.
  3. 7 χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, 3 των 20 και πάει λέγοντας.

Από τα παραπάνω ευρήματα μου δίνονται αφορμές για να διδάξω συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα. Από τον λογαριασμό τη στρογγυλοποίηση, από τα χαρτονομίσματα τις αριθμητικές παραστάσεις και από το κλειδί θα συνέχιζα την ιστορία. Ουσιαστικά εδώ πρόκειται να για ένα τρικ για να φέρεις με ενδιαφέρον τρόπο, κάτι το οποίο τελικά δε θα δίδασκες απαραίτητα βιωματικά. Ωστόσο η συνθήκη η οποία φτιάχνεις, δίνει μια αίσθηση συμμετοχής, η οποία κάνει τα παιδιά να ανταποκρίνονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Σε αυτό το σημείο ο μαθητής Οδυσσέας είχε ήδη πει: “Κύριε έχω καταλάβει τι κάνετε! Χρησιμοποιείτε μια ιστορία σαν κορμό και από εκεί μας κάνετε διάφορα μαθήματα, χωρίς να το καταλαβαίνουμε”. 

Ο Οδυσσέας είχε απόλυτο δίκαιο. Και μόλις που ξεκινούσαμε!

συνεχίζεται…

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

four × four =

Big Bang School