Η ατζέντα ως εργαλείο στο Big Bang School

Γράφει ο Δημήτρης Λάζος, εκπαιδευτικός Ε’ Δημοτικού του Big Bang School

Η ατζέντα ως δεξιότητα

Αν μπορούσαμε να ορίσουμε σε ένα πολύ γενικό κανόνα την συμπεριφορά και τη δράση του ανθρώπου, θα λέγαμε πως αποτελείται από την σκέψη και την πράξη. Το μυαλό σχεδιάζει ή επιλέγει την αντίδραση ανάμεσα σε άλλες, ενώ το σώμα εκτελεί. Ο αναστοχασμός στην συμπεριφορά ή στις πράξεις μας είναι ο μόνος τρόπος απόκτησης εμπειρίας πάνω στον τομέα του σχεδιασμού ή της επιλογής και με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο. Δοκιμάζω, επιτυγχάνω ή αποτυγχάνω και αφού αναστοχαστώ επάνω στις πράξεις μου, επιστρέφω με νέα οπτική.
Πώς συνδέεται όμως η ατζέντα με το χτίσιμο της σκέψης;
Η δεξιότητα του σχεδιασμού και της δημιουργίας σκέψεων/δράσεων μπορεί να εξασκηθεί πέρα από τις προσωπικές δοκιμές. Ας πούμε ότι θέλω να διδάξω ένα συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. Αρχικά μέσω της ατζέντας θα παρουσιάσω το πλάνο μου στους μαθητές, ώστε να πορευθούμε βάσει αυτού. Η συγκεκριμένη ατζέντα, είναι η δική μου σκέψη η όποια θα μετουσιωθεί σε δράση ώστε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. 
Η ατζέντα ωστόσο, δεν είναι ένα πρόγραμμα το οποίο μπαίνει με βασικό στόχο να τηρηθεί κατά γράμμα σε βάθος χρόνου. Στόχος του είναι η εξάσκηση της δεξιότητας σχεδιασμού μέσω του αναστοχασμού και της κριτικής σκέψης πάνω σε αυτό. Οι μαθητές κρίνουν το αποτέλεσμα και κρίνουν επίσης αν ο σχεδιασμός ήταν επιτυχής για αυτούς.
Έχουν επίσης την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με έναν σχεδιασμό διαφορετικό από τον δικό τους, όπου στην συνέχεια καλούνται να δώσουν μια λύση ώστε να τον διαμορφώσουν αν δεν τους ταιριάζει. Οπότε στην πορεία δίνεται η δυνατότητα διαπραγμάτευσης, αφού φυσικά έχουν κατανοήσει τη λογική του πλάνου και αφού έχουν θέσει κάποιους προσωπικούς στόχους. Με σταθερά βήματα, προχωρούμε στην διαμόρφωση ενός πλαισίου που υποστηρίζει την αυτονομία στη μάθηση.
Στην ουσία μιλάμε για εξάσκηση της δεξιότητας σχεδιασμού, δημιουργίας σκέψεων και κριτικού αναστοχασμού και όχι για απαραίτητα μια τυφλή τήρηση ρουτινών, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τα οφέλη ενός προγράμματος το οποίο υπάρχει στην ζωή και την εργασία.


Η ατζέντα ως εργαλείο μαθητοκεντρικής διδασκαλίας


Ο σχεδιασμός της διδασκαλίας γίνεται παραδοσιακά από τον εκπαιδευτικό.  Ένας τρόπος για να περάσεις από το δασκαλοκεντρικό μοντέλο στο μαθητοκεντρικό, είναι η εξωτερίκευση του προγράμματος σου προς την ομάδα με πρόθεση την διαπραγμάτευση, αλλά και για έκθεση απέναντι στην ομάδα. Εκεί καλείς τον μαθητή να συμμετέχει στην δημιουργία και την εκπλήρωση του πλάνου, να το κρίνει, αλλά και να πάρει την ευθύνη αυτού καθώς σε μια ομάδα ο μέντορας καθοδηγεί αλλά δεν ενεργεί μόνος του.
Σε γενικές γραμμές
Η ατζέντα βοηθά σε τομείς όπως η γρήγορη εναλλαγή σε δραστηριότητες, εφόσον οι μαθητές έχουν εικόνα του πλάνου, στην επίγνωση των όσων έχει διδαχθεί, με τον αναστοχασμό του πλάνου, αλλά και στην νοητική προετοιμασία του μαθητή απέναντι σε ένα νέο γνωστικό αντικείμενο.

#liveteachhingstories #Δημήτρης_Λάζος
———————————————————————–
Γράφει η Αμαρυλλίς Τσιούπρου, εκπαιδευτικός Δ’ Δημοτικού του Big Bang School

Η σχολική ατζέντα

Μια ιστορία θα σας πω για ένα μαγικό μαθησιακό εργαλείο που πρόσφατα ανακάλυψα και επεξεργάστηκα! Το όνομα αυτού…. Σχολική Ατζέντα!
Θα αναρωτηθείτε τώρα εσείς… Ατζέντα; μαθησιακό εργαλείο; Μα τι στο καλό πρόκειται να γράψει; Ποια η σύνδεση μεταξύ των δύο αυτών εννοιών;

Φυσικά, πριν ξεκινήσω ίσως χρειάζεται να ορίσω τι σημαίνει ατζέντα. Ή μήπως όχι; Βλέπετε, πιστεύω πολύ, πώς όταν κάτι το ερευνάς, γίνεται αυτόματα δικό σου! Ανοίξτε λοιπόν τα λεξικά!

Θα θέσω μονάχα τον ορισμό που πρόκειται να κρατήσουμε στη δική μας περίσταση! Ατζέντα, σημαίνει, πράγματα που έχουν σχεδιαστεί να γίνουν σε συγκεκριμένο χρόνο.

Το πρωινό μας ξεκινά, και τα μαθητούδια μπαίνουν στην τάξη! Καθόμαστε σε κύκλο και αφού πούμε τα νέα μας και το συναίσθημα με το οποίο ερχόμαστε ξεκινάμε να χτίζουμε την ατζέντα μας! Τοποθετούμε όλοι μαζί στο ειδικό πινακάκι μας τις δραστηριότητες της ημέρας. Όλα αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν! Και αυτό διαμορφώνεται κάθε ημέρα. Κρατούμε όμως πάντοτε, ορισμένες σταθερές: αξίες, δεξιότητες και συμπεριφορές, τις οποίες δουλεύουμε συνεχώς, και δεν αλλάζουν!

 

Στο ουσιαστικό του κομμάτι, η σχολική ατζέντα, αποτελεί τους καθημερινούς μας στόχους! Στόχους, δηλαδή, που θέτουμε και προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε μέσα στη διάρκεια της ημέρας! Τόσο γνωστικούς, όσο συμπεριφορικούς & δεξιοτήτων.

Και όπως θα παρατήρησες, μιλάω στο εμείς και όχι στο εγώ (Στρ. Μακρυγιάννη σε λησμονώ), διότι όλη αυτή η προσπάθεια, δε γίνεται μονάχα από εμένα, αλλά από την ομάδα! Μέσα από τη διαδικασία της σχολικής ατζέντας, τα παιδιά καθίστανται συνυπεύθυνα στην αποδοχή και τήρηση των στόχων.

Είναι φυσικό, ορισμένες φορές, να μην καταφέρνουμε να επιτύχουμε όλα όσα θέσαμε! Βλέπετε όλες οι μέρες δεν είναι ίδιες!! Ωστόσο, δεν το βάζουμε κάτω… Γιατί;

Οι γνωστικοί στόχοι, βοηθούν τα παιδιά στην καλύτερη οργάνωση της ημέρας τους, του χώρου και του χρόνου τους! Ταυτόχρονα, έρχονται σε άμεση επαφή με τη διδακτική διαδικασία και γνωρίζουν ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει στη μέρα! Άρα φράσεις τύπου “Ἕν ο῏ιδα, ὃτι οὐδὲν ο῏ιδα κυρία” δεν πιάνουν εδώ!!

Πέρα, όμως από γνωστικούς, τίθενται και συμπεριφορικοί στόχοι αλλά και δεξιότητες. Εάν ρωτάς εμένα, όλο το ζουμί της ατζέντας είναι αυτοί οι στόχοι! Γιατί; γιατί τα παιδιά θέτουν στόχους ομάδας, προσαρμοστικότητας, συμπεριφορών (ήρεμος, ευγενικός κ.α.), συγκέντρωσης. Ουσιαστικά, εάν ένα παιδί μέσα στην ημέρα του καταφέρει να δουλέψει τους συναισθηματικούς – συμπεριφορικούς στόχους, θα έχει καταφέρει ταυτόχρονα να δουλέψει και τους γνωστικούς. Η πληρότητα, δε που νιώθει, όταν καταφέρει να πετύχει έναν από αυτούς, είναι πολύ πιο μεγάλη και ουσιαστική από οτιδήποτε!

Αυτή λοιπόν είναι η δική μου εκδοχή της σχολικής ατζέντας. Ωραίο μαθησιακό εργαλείο, δε νομίζετε; Σας χαιρετώ για την ώρα! Ίσως τα πούμε, κάπως, κάπου, κάποτε, σε ένα επόμενο άρθρο!

#liveteachhingstories #Αμαρυλλίς_Τσιούπρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

5 × five =

Big Bang School