Η εκπαίδευση εκπέμπει… On air!

Γράφει ο Νίκος Παπαδόπουλος, δάσκαλος γαλλικής γλώσσας και συντονιστής ραδιοφώνου στο Big Bang School

Το σχολικό ραδιόφωνο του Big Bang School αποτελεί την ζωντανή απόδειξη, πως για όλους τους ανθρώπους που πλαισιώνουν αυτό το σχολείο, η εκπαιδευτική διαδικασία δεν βρέθηκε καμία στιγμή σε καραντίνα. Αντιθέτως, φρόντισε να εκπέμπει ζωντανά και να φέρει τελικά το σχολείο σπίτι μας.

Το σχολείο σπίτι μας!

Το σχολείο μεταφέρεται σπίτι μας ή καλύτερα το σχολείο είναι έτσι κι αλλιώς το σπίτι μας. Το Big Bang School αποτελεί για όλους όσους το πλαισιώνουν – δασκάλους, μαθητές, γονείς, κηδεμόνες – ένα δεύτερο σπίτι, μια δεύτερη οικογένεια, που βιώνει μαζί την κάθε κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα. Προσδοκία λοιπόν όλων, οι άνθρωποί μας να αισθάνονται το σχολείο δικό τους, να το φροντίζουν, να το αγαπούν, να το ομορφαίνουν και να μοιράζονται μέσα σε αυτό συναισθήματα και γνώση. Άλλωστε αν η εκπαίδευση δεν είναι μοίρασμα, τι είναι;

Μέτρα πρόληψης για την διάδοση της γνώσης!

Να λοιπόν που οι εξελίξεις οδηγούν τα σχολεία όλης της χώρας στην αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων ως μια σανίδα σωτηρίας. Όμως… η εκπαίδευση επιδιώκει να ζήσει ή απλά να επιβιώσει; Σε αυτό το ερώτημα ή μάλλον ΚΑΙ σε αυτό το ερώτημα η δική μας απάντηση είναι η Παιδεία. Μαζί λοιπόν με τα tablets και τα laptops ξεσκονίσαμε και το σχολικό μας ραδιόφωνο. Αφού λοιπόν το βάλαμε στην Μπουγάδα μαζί με όλα μας τα άπλυτα ήρθε η ώρα για το Show.

Πρώτα από όλα είναι σημαντικό να καταστεί σαφές, πως θεωρήσαμε καθήκον μας όλες αυτές τις μέρες που τα παιδιά μας βρίσκονται μακριά από το σχολείο τους, να διασφαλίσουμε τόσο την εκπαίδευσή τους όσο και την καλή ψυχολογία τους έτσι ώστε να μην φτάνουν στο σημείο να ισορροπούν κάπου μεταξύ υποχονδρίας και κατάθλιψης. Για την κάλυψη αυτής της διπλής ρεαλιστικής ανάγκης αξιοποιήθηκε ο ραδιοφωνικός διαδικτυακός σταθμός μας.

Τα παιδιά θέλουν να μαθαίνουν κι όχι να διδάσκονται!

Σε ευρύτερο πλαίσιο, ρόλος του εκπαιδευτικού είναι εκείνος που θα δώσει τα κατάλληλα ερεθίσματα, ώστε ο μαθητής να αναπτύσσει κριτική στάση απέναντι στις πληροφορίες που δέχεται συστηματικά και μοιραία να διαχειριστεί προβληματισμούς, να αποδημήσει στερεότυπα, να επιλέξει την θέση του και να οριοθετήσει την ευθύνη του και τον ρόλο του απέναντι στα κοινωνικά ζητήματα που διαδραματίζονται γύρω του. Ως προς αυτή την κατεύθυνση, το ραδιόφωνο προσδίδει σε κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας το κίνητρο, διατηρώντας τον ρόλο της έμπνευσης, που θα κινητοποιήσει τ

ον μαθητή. Κάθε φορά που ένα παιδί εκτίθεται ζωντανά μέσω του ραδιοφώνου, έχει κληθεί νωρίτερα να πραγματοποιήσει την δική του έρευνα αναφορικά με ένα κοινωνικοπολιτισμικό ζήτημα του ενδιαφέροντός του. Ως απόρροια αυτής της στρατηγικής, μαθαίνει να κρίνει, να αξιολογεί, να αποφασίζει και όχι απλά να αποδέχεται την κάθε πληροφορία ως κοινή και μόνη αλήθεια. Αυτό ουσιαστικά έχει να κάνει με την ικανότητα να διαβάζει και να ξαναδιαβάζει κανείς τον κόσμο και με την ενεργητική του στάση να τον γράφει εκ νέου. Να μην είναι σκλάβος του. Δηλαδή, να ζει, αντί απλώς να επιβιώνει. 

Η ανάγκη λοιπόν για κριτική συνειδητοποίηση ωθεί τους μαθητές προς την κατεύθυνση του στοχασμού των αντιθέσεων της πραγματικότητας, οδηγώντας τους μέσα από την έρευνα και την μαθησιακή εποικοδομητική περιπλάνηση, στην κατάκτηση της γνώσης. Με αυτόν τον τρόπο η εκπαίδευση καταλήγει να αποτελεί βίωμα για τους μαθητές κι όχι μια τυπική διαδικασία. Μάλιστα, οι σύγχρονες θεωρίες μάθησης, σε συνδυασμό με το θεωρητικό πλαίσιο του Γραμματισμού στα Μέσα και στην Πληροφορία, επιβεβαιώνουν τη θετική συσχέτιση του ραδιοφώνου με τα κίνητρα μάθησης και αναδεικνύουν το ραδιόφωνο ως ένα μοναδικό εκπαιδευτικό εργαλείο στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα, κατά την οποία οι μαθητές ως δημιουργοί ραδιοφωνικού περιεχομένου εμπλέκονται ενεργά στη διαδικασία της μάθησης καλλιεργώντας κρίσιμες ικανότητες που διακατέχουν τον πολίτη του 21ου αιώνα.

Τα παιδιά πρωταγωνιστές!

Μέσω της ένταξης του ραδιοφώνου στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενισχύεται η αυτονομία κι η αυτενέργεια των μαθητών οι οποίοι μέσω της ενεργής συμμετοχής τους στην κατάκτηση μιας πληροφορίας, καταλήγουν να την κατανοούν καλύτερα. Τέλος, είναι σημαντικό να μην παραλειφθεί πως τα παιδιά, μέσω αυτής της στρατηγικής, αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως ενεργό συντελεστή της μάθησης, συνυπεύθυνο μάλιστα για την έκβαση του μαθήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

five + 9 =

Big Bang School