«Ήταν ωραία σήμερα στη Ρομποτική…»

Η ρομποτική στο σχολείο μας!

Συχνά ακούς ανθρώπους να ταυτίζουν την αγάπη για τη φύση με κάτι οπισθοδρομικό, παλιό, μία άρνηση προς το σύγχρονο. Κι όμως ο άνθρωπος από τα αρχαία χρόνια παρατηρεί και μαθαίνει από τη φύση. Αυτά που μαθαίνει τα χρησιμοποιεί για να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής του. Έπειτα, συγκεντρώνει τα συμπεράσματα και φτιάχνει επιστήμη. Ό,τι γνωρίζει ο άνθρωπος το έχει μάθει από τη φύση και αυτό που έμαθε, το έφτιαξε με υλικά και το ονομάσαμε τεχνολογία. 

Ο φυσικός άνθρωπος σκέφτεται, προβληματίζεται, λύνει προβλήματα. Αυτό λοιπόν σημαίνει πως μαθαίνουμε στον άνθρωπο να δημιουργεί τεχνολογία, να δημιουργεί πολιτισμό. Πώς όμως να δημιουργεί; Να δημιουργεί με συνειδητότητα κι υπευθυνότητα απέναντι στο περιβάλλον αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο.  Ο άνθρωπος στο κέντρο και όχι το επίτευγμα. Έτσι, το παιδί μαθαίνει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία προς όφελος της κοινότητάς του, ανακαλύπτει τρόπους να βελτιώσει τη ζωή του και να φτιάξει έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. 

Το σχολείο έχει επιλέξει συνειδητά να βάλει την εκπαίδευση στη ρομποτική στο σχολείο. Η φροντίδα του εξοπλισμού, η συνεργασία της ομάδας για την κατασκευή, η διαχείριση και η  διόρθωση του λάθους, η κριτική σκέψη για τη λειτουργία του μηχανισμού, η παρουσίαση της δημιουργίας, η τακτοποίηση των υλικών μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, διαμορφώνουν μία στάση απέναντι σε όλη τη διαδικασία. Σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες οι δεξιότητες που καλλιεργούνται στα εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής είναι ποικίλες. Ενισχύουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία τη λεπτή κινητικότητα, την παρατηρητικότητα, την αναλυτική και τη συνθετική σκέψη. Δουλεύουμε παράλληλα πάνω στις αρχές της αλληλεξάρτησης και του συστήματος. Επιπλέον, εισάγεται η έννοια του αλγορίθμου και της ακολουθίας των εντολών, που οδηγούν στη δημιουργία προγραμματιστικής σκέψης. Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής πολύ σημαντική είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η ψηφιακή δημιουργικότητα, ο μοντελισμός και η προσομοίωση, εργαλεία χρήσιμα για το παιδί του 21ου αιώνα, που προβληματίζεται και πειραματίζεται μέχρι να καταλήξει στην καλύτερη δυνατή λύση. 

Το σχολείο μας λοιπόν έχει επιλέξει να συμμετέχει σε προγράμματα που ταιριάζουν με το το όραμα και το έργο μας. Ένα από αυτά είναι το FIRST® LEGO® League,εγκεκριμένο πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων (Φ15/160778/Δ2) που επικεντρώνεται στις αξίες της ομάδας, την εκπαιδευτική ρομποτική, την έρευνα και την καινοτομία.Τα παιδιά προβληματίζονται πάνω σε προκλήσεις του σήμερα, ερευνούν, ανακαλύπτουν και βρίσκουν καινοτόμες ιδέες για την επίλυσή τους. Το FLL περιλαμβάνει φεστιβάλ και διαγωνισμούς για όλες τις ηλικιακές ομάδες των παιδιών και έτσι αποτελεί ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις τάξεις του σχολείου εφόσον το περιεχόμενο διαφοροποιείται σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις μαθησιακές ανάγκες της κάθε ηλικίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις των παιδιών όσο ασχολούνται με τη ρομποτική, παράδειγμα μαθητής της Γ’ ανέφερε “Τελικά το να παίζω με τα LEGO σπίτι μου δεν ήξερα ότι θα ήταν χρήσιμο σε κάτι”, αυτό δείχνει ότι παιδί αναγνώρισε όλες τις δεξιότητες που είχε ήδη κατακτήσει και μπόρεσε να τις αξιοποιήσει φτιάχνοντας κάτι εντελώς καινούργιο. Προσωπικά, αυτό που έχω κρατήσει μέσα μου είναι τα λόγια μιας μαθήτριας της Β’ τάξης που στο τέλος ενός εργαστηρίου μου είπε: “Ήταν ωραία σήμερα στη ρομποτική, γιατί μπορείς να πειραματίζεσαι συνέχεια μέχρι να πετύχεις αυτό που θέλεις, είναι εύκολο να διορθώνεις το λάθος σου”. Πόσο σοφό είναι τελικά αυτό; Η έννοια του λάθους μεταμορφώνεται σε διαδικασία πειραματισμού μέχρι να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Πόσο εύκολα αλλάζει ο τρόπος που βλέπουν τα παιδιά τα πράγματα, μέσα από ένα παιχνίδι…

Στόχος μας είναι η καλλιέργεια ενός ολοκληρωμένου ατόμου που μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε συνθήκη, ενός ανθρώπου που δεν επιλέγει απλώς να ζήσει “επιτυχημένα” το μέλλον του, αλλά να το δημιουργήσει. Αυτό σημαίνει ότι εκπαιδεύουμε τα παιδιά να χειρίζονται και να δημιουργούν σύγχρονα εργαλεία με βασική πυξίδα τις αξίες που διέπουν τη φύση μέσα στον χωροχρόνο.

Αποστολία Καλλιακμάνη,

Εκπαιδευτικός τμήματος, Εκπαιδεύτρια ρομποτικής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

four × three =

Big Bang School