Κάπως έτσι η εκπαίδευση γίνεται γιορτή

Κάπως έτσι… η εκπαίδευση γίνεται γιορτή

Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδος ανάπτυξης, που θέτουν ένα θεμέλιο στην παιδική ηλικία, όχι μόνο για τη γνωστική λειτουργία,τις συμπεριφορικές, κοινωνικές και αυτορυθμιστικές ικανότητες αλλά και για τη σωματική υγεία.
Τα προγράμματα πρώιμης παρέμβασης μπορουν να επικεντρωθούν μόνο στο παιδί ή στο παιδί και την οικογένεια. Αυτές οι παρεμβάσεις μπορεί να είναι διορθωτικές ή προληπτικές στη φύση, αποκαθιστώντας τα υπάρχοντα αναπτυξιακά προβλήματα ή εμποδίζοντας την εμφάνισή τους.

Γιατί παρέμβαση προληπτικά;

Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για να παρέμβουμε νωρίς με ένα εξαιρετικό παιδί:

  1. Να ενισχύσουμε (νευροεξελικτικά) την ανάπτυξη του παιδιού
  2. Να παρέχουμε υποστήριξη και βοήθεια στην οικογένεια
  3. Να μεγιστοποιήσουμε το όφελος του παιδιού και της οικογένειας στην κοινωνία
  4. Να βοηθήσουμε τους εκπαιδευτικούς να σχεδιάσουν αποτελεσματικότερα τις διδασκαλίες τους

Ο χρόνος παρέμβασης καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός ώστε να δώσουμε στο παιδί την ευκαιρία να μάθει σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας. Οι υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης υποστηρίζουν επίσης τους γονείς και τα αδέλφια των παιδιών που φοιτούν στο Big Bang School.

Οι οικογένειες συχνά αντιμετωπίζουν απογοήτευση, άγχος, αδυναμία. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αμφότερα την ευημερία της οικογένειας και περαιτέρω την ανάπτυξη των παιδιών. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα, οι γονείς να έχουν βελτιωμένη στάση για τον εαυτό τους και το παιδί, να βελτιώσουν την πληροφόρηση και τις δεξιότητες για τη διδασκαλία του παιδιού τους και να απελευθερώσουν περισσότερο χρόνο για ψυχαγωγία και απασχόληση.

Ένας άλλος λόγος για να παρέμβουμε νωρίς, είναι ότι η κοινωνία θα αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη. Οι μελλοντικοί αυτοί πολίτες και οι οικογένειές τους, θα έχουν από νωρίς καλλιεργήσει το πιο όμορφο κομμάτι του εαυτού τους, βοηθώντας το σύνολο δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό.

Τέλος η πρώιμη παρέμβαση και αξιολόγηση, βοηθά τους εκπαιδευτικούς να σχεδιάσουν ακριβώς επάνω στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Να έχουν γνώση των αναγκών και των κλίσεων και να χαρίσουν μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία που αναδεικνύει τις ικανότητες και προκαλεί τα όρια του κάθε μαθητή, ώστε να βγάλουν από μέσα τους το καλύτερο δυνατό.

Ο κάθε άνθρωπος έχει αξία μοναδική και χαρακτήρα διαφορετικό από τον δικό σου. Αυτή είναι η αλήθεια και κοίτα να την αποδεχτείς σιγα σιγα.

Ίσως εκείνοι οι διαφορετικοί από εμάς να είναι πιο έξυπνοι, πιο πεπαιδευμένοι και πιο ευγενικοί. Ίσως εκείνη η κοπέλα με τα άσπρα μαλλιά και τα περίεργα γυαλιά να είναι σήμερα φοιτήτρια στη νομική σχολή, εκείνο το ανήσυχο υπερκινητικό αγόρι να είναι πρωταθλητής στον στίβο.

Ο ρόλος του Big Bang School είναι να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά αξιολογώντας τα ατομικά χαρακτηριστικά και προωθώντας τα στα χαρίσματά τους.

Πιστεύουμε σε ένα σχολείο που δε διαχωρίζει, αλλά αναγνωρίζει και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο μπορεί να διαφοροποιήσει το περιεχόμενό του με τέτοιο τρόπο, ώστε ο κάθε μαθητής να βρει μια θέση σε αυτό!

Κάπως έτσι η εκπαίδευση γίνεται γιορτή.

Παντελής Πασχαλίδης

Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

eighteen − five =

Big Bang School