Στιγμές Big Bang | Ξενάγηση Vol.1

Πριν από λίγες ημέρες, ένα ζευγάρι με το παιδί τους, ήρθε για να γνωρίσουν το σχολείο μας από κοντά. Αφού μιλήσαμε στο γραφείο για αρκετή ώρα και αφού ξεδιπλώθηκε μπροστά τους όλο το όραμα και η στάση του σχολείου, μου ζήτησαν να πάμε μια βόλτα στους χώρους. Τη βόλτα αυτή θα σας διηγηθώ…

Να σημειωθεί, ότι κάποια από τα πράγματα που ειπώθηκαν ήταν το πόσο αγαπούν τα παιδιά το σχολείο, το γεγονός ότι δεν υπάρχει κουδούνι και φυσικά για το ραδιόφωνο και τις άλλες δράσεις που αναπτύσσονται. 

Ξεκινώντας, τους παρουσίασα ένα μέρος της αυλής που διαμορφώνεται τώρα και τους είπα “Να μόλις βγει και το γρασίδι θα είναι τέλειο”. Εκείνη τη στιγμή πέρασε από δίπλα ο Νικόλας, ένας μαθητής της Δ’ δημοτικού ο οποίος με άκουσε και λέει “Μα πόσο πιο τέλειο κύριε!”. Γελάσαμε πολύ φυσικά, γιατί το σχόλιο αυτό ήρθε την κατάλληλη στιγμή και όπως αστειευτήκαμε, ήταν ένα υπέροχο “διαφημιστικό” σποτ. 

Και πάμε στην ουσία του πράγματος. Γιατί μας ενδιαφέρει τα παιδιά να αγαπούν το σχολείο τους; Η απάντηση είναι απλή. Γιατί αν δεν το αγαπούν και αν δε θέλουν να έρχονται το πρωί εδώ, τότε το έργο μας γίνεται απείρως δυσκολότερο. Δεν έχεις τίποτα να μάθεις σε ένα παιδί, όταν αυτό θα προτιμούσε να είναι οπουδήποτε αλλού εκείνη την ώρα. 

Πολλοί μας ρωτούν αν μαθαίνουν τα παιδιά μέσα από τα προγράμματα μας και αν και αυτό αποτελεί σίγουρα ένα άλλο άρθρο, θα πω πως πραγματικά απορώ πώς τα παιδιά μαθαίνουν διαφορετικά. Όταν έχεις ένα παιδί ενεργοποιημένο, χαλαρό και με αίσθημα ασφάλειας και αποδοχής, μπορείς να του μεταφέρεις οποιαδήποτε πληροφορία σε πολύ λιγότερο χρόνο και πιο αποτελεσματικά. 

Συνεχίζοντας τη βόλτα μας κατεβαίνουμε προς τα γήπεδα, όπου εκεί ήταν και η Γ’ Δημοτικού η τάξη που θα πήγαινε το παιδί τους. Κάποια παιδιά έπαιζαν μπάλα και κάποια άλλα ήταν στα ζώα. Εντελώς ξαφνικά και χωρίς να ακουστεί τίποτα, τα παιδιά αφήνουν το παιχνίδι και τρέχουν προς τα πάνω. “Καταλάβατε τι έγινε μόλις;” 

Ένα από τα πράγματα που άλλαξε το Big Bang στην καθημερινότητά του, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει κουδούνι. Αυτό έγινε για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον, γιατί δεν μπορεί ένα κουδούνι να διακόπτει τις δημιουργικές διαδικασίες των παιδιών. Δεύτερον, δε γίνεται μια τάξη που σέρνεται να περιμένει με το ζόρι μέσα, γιατί απλά δεν χτύπησε το κουδούνι. Τρίτον, τα παιδιά αποκτούν επίγνωση και ευθύνη του χρόνου τους και τέταρτον, πασχίζουμε να βγάλουμε από την αντίληψη των παιδιών ότι όλα στη ζωή είναι κουτάκια και κατακερματισμένα. Δεν χωρίζεται η ζωή με κουδούνια. Εκπαιδεύεσαι, αποκτάς εργαλεία και τα αξιοποιείς για να λύνεις προβλήματα. Αυτό είναι η ζωή, αυτό πρέπει να είναι και το σχολείο. 

Τα παιδιά λοιπόν της Γ’ για να επανέλθουμε στο ζητούμενο, είχαν κάποιον “ρολογά”, ο οποίος κρατούσε την ώρα και μόλις η προσυμφωνημένη ώρα του διαλείμματος τελείωσε, ανέβηκαν όλοι στις τάξεις. Τόσο απλό, τόσο μαγικό! 

Επιστρέφοντας από τη βόλτα μας, μας φωνάζουν από την Ε’ δημοτικού, όπου τα παιδιά είχαν ραδιοφωνική εκπομπή και μάλιστα εκείνη την ημέρα είχαν και καλεσμένο. Μπήκαμε μέσα και καθίσαμε απέναντί τους μαζί με τον εκπαιδευτικό τους που εκείνη την ώρα και αυτός απολάμβανε χωρίς να κάνει κάτι. Τα παιδιά ήξεραν πώς να διαχειριστούν το λογισμικό, πότε και πώς να μιλήσουν, τι ερωτήσεις να κάνουν στον καλεσμένο τους και πότε να παίξουν μουσική. Υπήρχε μάλιστα και μια ομάδα που διάβαζε και απαντούσε στα σχόλια των ακροατών στην ειδική πλατφόρμα. Η συζήτηση εξελισσόταν μοναδικά και όποιο πρόβλημα προέκυπτε στον αέρα τα παιδιά το έλυναν μόνα τους. 

Και πάμε να δούμε τι συμβαίνει εδώ. Δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασία, δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και άλλα τόσα που η παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα θέλει να βάλει στα σχολεία, αλλά δεν μπορούν να μπουν αν ένας εκπαιδευτικός μόνο μιλάει και τα παιδιά μόνο ακούνε. Επιπλέον τα παιδιά κάνουν έρευνα, παράγουν κείμενα και τα διαβάζουν, διαβάζουν εξωσχολικά και τα παρουσιάζουν.  Μετά από αυτό, αν τους πεις, παιδιά πάμε να δούμε τώρα ένα μισάωρο και εκείνα τα ουσιαστικά που τα σκοτώσατε, πιστέψτε με θα το κάνουν με μεγάλη ευκολία. Γιατί μέσα στη μέρα σέβεσαι τις ανάγκες τους.

Αφού τελείωσε όλο αυτό σκέφτηκα ότι αυτή η διαδρομή έκρυβε την ουσία του σχολείου και ένιωσα πραγματικά ευγνώμων για τους εκπαιδευτικούς μας και όλους τους ανθρώπους στην οικογένεια του Big Bang School, που κάνουν το όνειρο αυτό πραγματικότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

1 + nine =

Big Bang School