Μάθηση μέσα από την επίλυση σύγχρονων προβλημάτων

Η διερεύνηση σύγχρονων προβλημάτων αποτελεί τον πυρήνα της διδασκαλίας του σχολείου μας. Μέσα από αυτά τα προβλήματα οι μαθητές μας βρίσκουν αφορμή να γνωρίσουν νέα εργαλεία που αφορούν τη γλώσσα, τα μαθηματικά αλλά και όλες τις επιστήμες που διαμορφώνουν το ελληνικό αναλυτικό πρόγραμμα.

Ξεκινώντας από την πρώτη δημοτικού, οι θεματικές μας εμπνέονται κυρίως από τοπικά ζητήματα, που αφορούν τον τόπο και την κουλτούρα που πλαισιώνουν τα παιδιά. Ιστορία του τόπου, τοπικά οικοσυστήματα κτλ. Την ίδια στιγμή τα προγράμματά μας είναι περισσότερο ενδοσκοπικά, βοηθούν δηλαδή τον μαθητή να ανακαλύψει τον εαυτό του. 

Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά, οι θεματικές παίρνουν αφορμές από παγκόσμια ζητήματα. Κλιματική αλλαγή, παγκόσμια ιστορία και πολιτισμός, ζητήματα επιστημών και τεχνολογίας. Ταυτόχρονα καλλιεργείται η εξωστρέφεια και η ανάγκη σύνδεση με τον κόσμο. 

Το τετράδιο της θεματικής

Μια κοινή προβληματική όλων των προγραμμάτων παγκόσμια, που λειτουργούν βάση θεματικών ενοτήτων, διερεύνησης, project κτλ, είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος συγκέντρωσης του υλικού που δίνεται στα παιδιά, αλλά και που προέρχεται από αυτά. Την ίδια στιγμή είναι πάντοτε στόχος η παραγωγή προσωπικού υλικού από τον κάθε μαθητή, το οποίο θα αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του συνολικά, αλλά και ειδικότερα στα διάφορα γνωστικά πεδία.

Το τετράδιο με τις τελείες

Μετά από έναν χρόνο συστηματικής δουλειάς με την έκτη δημοτικού, είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε το τετράδιο το οποίο θα αποτελεί τον κορμό όλης της μαθησιακής πορείας του μαθητή. Δημιουργήσαμε τα δικά μας τετράδια με τελείες  εμπνευσμένα από τα Βullet Journals που διαφοροποιούνται στην αρχιτεκτονική τους καθώς αλλάζει η ηλικία των παιδιών και που σε αυτά θα συγκεντρώνεται η πορεία της κάθε θεματικής.

Μέσα σε αυτό τα παιδιά γράφουν τα δικά τους κείμενα και τη θεωρία, σχεδιάζουν και πραγματοποιούν τα πειράματα και τις έρευνές τους, δημιουργούν στατιστικούς πίνακες, εκφράζονται μαθηματικά, γεωμετρικά, αλλά και δημιουργούν καλλιτεχνικά. Κάθε γραμμή αυτού του τετραδίου είναι ένα παραγόμενο προϊόν της μοναδικής σκέψης των παιδιών, επάνω σε κάθε πρόβλημα που τους δίνεται, μα το σημαντικότερο απ΄ όλα, πλαισιώνει όλη την γνώση κάτω από τη θεματική ομπρέλα. Με λίγα λόγια το παιδί αντιλαμβάνεται πολύ εύκολα το γιατί έμαθα το συγκεκριμένο πράγμα τη στιγμή που το έμαθα και την νοητική πορεία που ακολούθησα για να συνδέσω τα διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

19 − ten =

Big Bang School